جمعه 15 فروردین 1404
Search

به بهانه روز ملی آب؛ چرا به سمن‌ها برای مدیریت آب ایران نیازمندیم؟

عموم مردم همواره مهم‌ترین و برجسته‌ترین ذینفعان آب بوده‌اند. این موضوع به ما یادآوری می‌کند که باید در نظام تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری، مشارکت و همراهی عموم مردم را جلب کنیم. مشارکت دادن مردم در فرآیند تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری می‌تواند ضمانت اجرایی تصمیمات را ایجاد و تقویت کند. ایجاد و تشویق به مشارکت اجتماعی آحاد مردم نه‌تنها به اجرای بهتر تصمیمات کمک می‌کند، بلکه همگرایی در جامعه را افزایش داده و مقاومت‌هایی که ممکن است از سوی برخی گروه‌های ذی‌نفع در اجرای طرح‌های مدیریت منابع آب ایجاد شود را کاهش می‌دهد.

محمدرضا فلفلانی مدیرعامل خانه هم‌افزایی انرژی و آب | عموم مردم همواره مهم‌ترین و برجسته‌ترین ذینفعان آب بوده‌اند. این موضوع به ما یادآوری می‌کند که باید در نظام تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری، مشارکت و همراهی عموم مردم را جلب کنیم. مشارکت دادن مردم در فرآیند تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری می‌تواند ضمانت اجرایی تصمیمات را ایجاد و تقویت کند. ایجاد و تشویق به مشارکت اجتماعی آحاد مردم نه‌تنها به اجرای بهتر تصمیمات کمک می‌کند، بلکه همگرایی در جامعه را افزایش داده و مقاومت‌هایی که ممکن است از سوی برخی گروه‌های ذی‌نفع در اجرای طرح‌های مدیریت منابع آب ایجاد شود را کاهش می‌دهد.

در مسئله آب، حضور مردم ضروری است

بنابراین، در مسئله آب، حضور مردم ضروری است. البته، این موضوع به معنای نادیده گرفتن نقش ارکان دیگری مانند دولت، بخش خصوصی، دانشگاه‌ها، قوه قضائیه و قوه مقننه در مدیریت منابع آب نیست. ما به ساختاری نیاز داریم که بتواند به‌عنوان یک مجموعه بی‌طرف، نیازها و انتظارات ذی‌نفعان مختلف را جمع‌آوری کرده و در راستای شناسایی و حل مسائل مرتبط با آب تلاش کند.
در این زمینه، سازمان‌های مردم‌نهاد می‌توانند نقش کلیدی ایفا کنند؛ به‌ویژه سازمان‌هایی که در ساختار، مالکیت و حاکمیت شرکتی خود، اصل بی‌طرفی را رعایت کرده‌اند. این سازمان‌ها می‌توانند در شناسایی شبکه مسائل آب و حل آن‌ها کمک کنند، اطلاع‌رسانی و آگاهی‌بخشی دقیق‌تر و شفاف‌تری به جامعه ارائه دهند و بازخوردهای مردم را به مسئولان منتقل کنند تا تصمیم‌گیری‌ها، سیاست‌گذاری‌ها و برنامه‌ها اصلاح شوند.

سمن‌ها بستر نظارت مردم بر عملکرد مسئولان

علاوه بر این، سازمان‌های مردم‌نهاد بستری مناسب برای نظارت مردمی بر عملکرد مسئولان فراهم می‌کنند. تقویت این جایگاه تنها با حضور فعال و مؤثر مردم امکان‌پذیر است. اگر جایگاه سازمان‌های مردم‌نهاد در نظام تصمیم‌گیری و تصمیم‌سازی کشور، به‌ویژه در حوزه آب، تقویت شود، می‌توانیم شاهد باشیم که این ساختار در مواقع بحرانی و شرایط اضطراری نیز به کمک کشور، ارکان حاکمیت و عموم مردم می‌آید و در تعریف اقدامات و برنامه‌های واکنش سریع به بحران‌ها نقش مؤثری ایفا می‌کند.
سازمان‌های مردم‌نهاد بهترین بستر برای وارد کردن مهم‌ترین ذی‌نفعان آب، یعنی مردم، در ساختار تصمیم‌گیری و تصمیم‌سازی هستند. مسائل آب بدون پشتیبانی مردمی قابل حل نیستند و نمی‌توان پشت درهای بسته تصمیماتی در این حوزه گرفت، ابلاغ کرد و انتظار داشت که به‌درستی اجرا شوند. چنین رویکردی اگرچه ممکن است در برخی مسائل دیگر جواب داده باشد، در حوزه آب بعید به نظر می‌رسد که موفقیت‌آمیز باشد.

مطالبه خانه هم‌افزایی: تهیه شناسنامه اقلام آماری، داده‌ها و اطلاعات با رعایت ملاحظات امنیت سایبری

آنچه در ادامه می‌خوانید...