یکصدوبیستودومین جلسه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان، شنبه 26 آبان ماه 1403، با حضور «غلامحسین مظفری»، استاندار خراسان رضوی برای بررسی دو دستور کار در محل اتاق بازرگانی مشهد برگزار شد.
ارائه پیشنهادات اصلاحی سند سازگاری با کم آبی استان، برگرفته از نظر دستگاه های مرتبط اجرایی، کمیسیون آب و محیط زیست اتاق خراسان رضوی، خانه همافزایی انرژی و آب، پژوهشکده آب و محیط زیست دانشگاه فردوسی مشهد، بخش خصوصی، تعاونی و خبرگان و نهادهای مدنی استان و بررسی موضوع ارزش حرارتی گاز طبیعی استان خراسان رضوی، دو موضوعی بودند که در این نشست مورد بحث و بررسی قرار گرفتند.
تاکید بر راهاندازی کارگروه سند سازگاری با کم آبی در خراسان رضوی
«غلامحسین مظفری»، استاندار خراسان رضوی نیز در خصوص چالشهای استان در حوزه آب و تدبیراندیشی در این زمینه گفت: ضروری است موضوعات آبی به طور جدی در کارگروه سند سازگاری با کم آبی در استان مورد بحث و بررسی قرار گیرد. بر همین اساس، لازم است کارگروه سند سازگاری با کم آبی در خراسان رضوی راهاندازی شود.
وی افزود: دامنه موضوع چالش آب بسیار گسترده است، باید واقعیتها در این زمینه پذیرفته شود و همه همکاری کنند تا تصمیم مناسبی در این زمینه اخذ شود. از سویی، بعضا مصوبات و اسناد بالادستی و درون استانی در حوزه آب وجود دارد که باید به آنها نیز توجه شود و این نکته مدنظر قرار گیرد.
وی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به اهمیت آبخیزداری در استان اضافه کرد: متوسط بارندگی در خراسان رضوی به 70 میلیمتر در سال رسیده است و باید از هدررفت سیلابها جلوگیری شود. در واقع، انتقال آب از خارج استان، جمعآوری سیلابها، بهرهبرداری صحیح از منابع آبی و کنترل مصرف از بحثهای جدی است که باید به جد مورد توجه قرار گیرد.
لزوم فعالسازی کارگروه سازگاری با کمآبی خراسان رضوی
در ادامه، «محمدعلی نعمتنژاد»، مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان رضوی به بیان نکاتی درباره سند سازگاری با کم آبی استان پرداخت و گفت: کارگروه سازگاری با کمآبی جایگزین شورای حفاظت از منابع آب شده و در این راستا سند سازگاری با کمآبی خراسان رضوی که نقشه راه آب استان را تا افق 1420 ترسیم میکند، در کارگروه استانی و ملی تصویب شد. این سند دارای دو گام بوده که اولین گام تا سال 1405 و گام بعدی تا 1420 است. بر این اساس قرار بود در گام اول به تعادل آبخوانها یعنی کسری مخزن صفر برسیم. این سند علیرغم ضوابط وزارت نیرو، به صورت بومی و منطقهای اختلافاتی با اسناد سازگاری با کمآبی سایر استانها دارد و آن نیز حضور پررنگ تشکلهای کشاورزی است.
وی اضافه کرد: در گام دوم این سند، حجم برداشت آب باید به 75 درصد آب تجدیدپذیر برسد؛ لذا لزوم اصلاح، بازنگری یا الحاق برنامههای پیشنهادی سند از ضروریات است. این کارگروه در حال حاضر در استان کمرنگ شده و تقاضا میشود در اولین اقدام، کارگروه سازگاری با کمآبی خراسان رضوی فعال شود.
ارزش حرارتی دومین محور مورد بررسی در شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی
استاندار خراسان رضوی همچنین، در خصوص دستورکار دوم این نشست در موضوع ارزش حرارتی یا ارزش گرمایی گاز مصرفی صنایع گفت: پیشنهاد دبیرخانه شورا مبنی بر تعیین قیمت گاز به جای متر مکعب بر اساس ارزش گاز حرارتی با توجه به کیفیتهای متفاوت به خصوص در خراسان رضوی پیشنهاد به جایی است و چنانچه شرکت گاز استان سازوکار لازم برای اجرا ندارد، میبایست پیشنهاد گردد تا فراهم شدن سازوکار اجرایی در ضرایب تعیین شده، تفاوت در استان جبران گردد.
سپس «محمدرضا فلفلانی»، مدیرعامل خانه هم افزایی انرژی و آب خراسان رضوی در این باره گفت: در شرایط کنونی و محاسبه گاز مصرفی صنایع استان بر اساس مترمکعب، صاحبان صنایع متضرر میشوند. با توجه به اینکه موضوع کاهش یارانههای انرژی در کشور مطرح است، بهتر آن است که این موضوع هر چه سریعتر از طریق استان به مرکز اعلام و این مورد اصلاح شود؛ زیرا با کاهش یارانهها هزینه تمام شده تولید در آینده افزایش قابل توجهی خواهد یافت.
وی افزود: لازم به ذکر است بهبود بهرهوری در زنجیره استحصال تا مصرف گاز باید مدنظر بخش خصوصی و دولتی باشد.
«امیرمهدی مرادی»، دبیر انجمن مدیران صنایع خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: میانگین نرخ ارزش حرارتی گازی که در کشور ارائه میشود، حدود 9هزار کیلوکالری بر مترمکعب است؛ اما گازی که از پالایشگاه خانگیران به صنایع استان تحویل میشود، 8100 کیلوکالری بر مترمکعب است.
وی خاطرنشان کرد: براساس تبصره یک ماده یک قانون هدفمندی یارانهها، در خصوص قیمتهای برق و گاز تحویلی، دولت مجاز است با لحاظ مناطق جغرافیایی، نوع و میزان و زمان مصرف، قیمتهای ترجیحی اعمال کند؛ پیشنهاد ما استفاده از ظرفیت این ماده قانونی است.
مرادی اظهار کرد: با توجه به اینکه ارزش حرارتی گازی که صنایع در خراسان رضوی تحویل میگیرند، پایینتر است و صنایع باید حجم گاز بیشتری را بسوزانند، به نظر میرسد اگر تعیین این ارزش با یک ضریب در نظر گرفته شود، به خوبی میتوان موضوع را در این مقطع مدیریت کرد تا تصمیم اساسیتری در این حوزه اتخاذ گردد.
«فیروز ابراهیمی»، رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی نیز در این باره گفت: ارزش حرارتی گاز برای صنایع در نزدیکی پالایشگاه خانگیران، بین 10 تا 15 درصد کمتر از سایر نقاط کشور است و به نظر میرسد پیگیری حل این مسئله از سوی استاندار خراسان رضوی میتواند راهگشا باشد.
رجبی، مدیرکل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی نیز اذعان کرد: در ارائه پیشنهاد دبیرخانه شورا در خصوص محاسبه گاز مصرفی براساس ارزش حرارتی، باید صنایعی که از گاز به عنوان خوراک اصلی خود استفاده میکنند را مستثنی نمود.
مصوبات جلسه 122 شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان خراسان رضوی
- در جمعبندی دو دستور کار بررسی شده در این نشست، پیشنهادات دبیرخانه شورا برای سند سازگاری با کم آبی استان خراسان رضوی، در قالب 14 بند به تایید و تصویب شورا رسید
- مقرر گردید کارگروه سند سازگاری با کم آبی به عنوان نقشه راه آبی استان هر 45 روز به ریاست استاندار برگزار شود و دبیرخانه مربوط به سند سازگاری با کم آبی، به صورت هفتگی جلسات را با ترکیبی که مصوب شد، برگزار نموده و پیشنهادات را به جلسه اصلی ارائه نماید.
- در خصوص دستور کار دوم با موضوع ارزش گاز حرارتی نیز پیشنهاد دبیرخانه مصوب گردید.
- بر این اساس مقرر شد پیگیری شود که حسب اجازهای که قانونگذار در قانون هدفمند کردن یارانهها داده است، قیمت گاز صنایع بر اساس کیفیت گاز تحویلی به جای مترمکعب باشد و درصورتی که بستر اجرا برای شرکت گاز فراهم نیست، تفاوت میزان کیفیت با میانگین کشور در قالب ضریب، جبران شود.