احسان عظیمی راد نماینده مردم مشهد و کلات گفت: اساس شکلگیری ایده انتقال آب از هزار مسجد به مشهد، در گذشته مطرح بود و اکنون بسیاری از استادان دانشگاه و نخبگان در خصوص این موضوع نظر متفاوتی دارند و جلوی ضرر را هر وقت بگیریم منفعت است.
طرح انتقال آب از هزار مسجد به مشهد مبنا ندارد / کلات از بیآبی رنج میبرد
نماینده مردم مشهد و کلات دربارۀ طرح انتقال آب از هزار مسجد به مشهد گفت:شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی در جلسه کمیته مشورت نخبگانی ارائهای در خصوص این طرح و مراحل طی شده آن انجام دادند که من به اصل مسئله ایراد وارد کردم؛ این طرح دو ایراد دارد، نخست شرکت آب منطقهای معتقد است در شهرستان کلات آب مازاد وجود دارد و با این تصور قصد انتقال آب مازاد را دارند که این اشتباه است. بسیاری از اساتید دانشگاه فردوسی و فعالین انجمنهای حمایت از محیط زیست حاضر در جلسه رسماً اعلام کردند که ایده مبنایی این طرح اشتباه بوده است؛ کلات از بیآبی رنج میبرد و آب مازادی ندارد. اساس شکلگیری ایده انتقال آب از هزار مسجد به مشهد، در گذشته مطرح بود و اکنون بسیاری از استادان دانشگاه و نخبگان در خصوص این موضوع نظر متفاوتی دارند و جلوی ضرر را هر وقت بگیریم منفعت است.
ترک فعل تمام ذیربطان از گذشته تا امروز قطعاً پیگیری خواهد شد
عظیمی راد افزود: ایراد دوم به شرکت آب منطقهای خراسان رضوی، نمایندگان پیشین استان و مسئولان اجرایی وارد است، مگر سیلهای کلات برای دو تا سه سال اخیر است؟ سالها در کلات سیل میآید و سالها در روستای مرزی سنگ دیوار این آب درحال خروج از کشور به سمت مرز ترکمنستان است؛ چرا اکنون این شرکت به فکر این طرح افتاده است؟، در جلسه مذکور شرکت آب منطقهای خراسان رضوی گزارش سیلابها و فیلمهای آن را ارائه داد و مدعی بود که قصد بازگرداندن این سیلابها به مسیر کانال مشهد را دارد؛ من سوالی مطرح کردم که چرا سالها به این سیلاب که در حال خروج از کشور بوده کمتوجهی کردهاید؟ مسئولین در این موضوع ترک فعل کردهاند و باید پاسخگو باشند و ما قطعاً پیگیری میکنیم.
شرکت آب منطقهای خراسان رضوی ابتدا به دیگر اولویتهای مهم و اساسی بپردازد
وی گفت: آب مازاد مورد بحث به گفتۀ اساتید دانشگاه فردوسی بهقدری گِل و لای دارد که اساساً امکان انتقال این آب برای مصارف شرب به مشهد وجود ندارد؛ ورای این موارد حسب گفتۀ جهاد کشاورزی 85 درصد مصرف آب کشاورزی از آب شرب تأمین میشود، اکثر باغ ویلاهای اطراف مشهد از چاه استفاده میکنند و همه در باغ خود چاه دارند، شرکت آب و فاضلاب مشهد و شرکت آب منطقهای خراسان رضوی اعلام کردهاند 20 درصد از هدر رفت آب در حوزه شبکۀ انتقال و لولههای کهنه رخ میدهد، شرکت آب منطقهای خراسان رضوی بیاید این موارد را مدیریت کند و بعد به مسئله انتقال آب بپردازد؛ اساتید دانشگاه فردوسی مانند دکتر محمدزاده رسماً با دلایل علمی و فنی با انجام بازدیدهای میدانی و کار مطالعاتی اعلام کردهاند که منطقۀ مورد ادعای شرکت آب منطقهای خراسان رضوی آبی وجود ندارد.
12 هزار میلیارد تومان هزینه انتقال آب از جایی آب مازاد ندارد
عظیمی راد اضافه کرد: شرکت آب منطقهای خراسان رضوی در جلسهای مدعی بود قصد دارد دو درصد آب تأمینی شهر مشهد را از منطقۀ هزار مسجد تأمین کند؛ در جلسه کمیته مشورت نخبگانی همین شرکت مدعی شد که بهجای دو درصد میخواهد 9 درصد از آب مشهد را تأمین کند! راههای تأمین آب شرب مشهد شامل انتقال آب از هزار مسجد، انتقال آب از دریای عمان، مدیریت پسابها و … است. آیا این 9 درصد ارزش توقف کار به مدت 1 هفته تا 1 ماه برای ارزیابی مجدد ندارد؟ هزینه این انتقال آب 12 هزار میلیارد تومان است، اساتید دانشگاه اعلام کردهاند زمانی که در مشهد الرضا آب و بارندگی نباشد در کلات و هزارمسجد نیز آب نیست، با این حساب کدام آب مازادی برای انتقال باقی میماند!
اگر پروژه شکست بخورد 12 همت پول بیتالمال هدر میرود که میتوانست تحول آفرین باشد
نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس دربارۀ اولویتهای هزینهکرد چنین بودجهای در استان خراسان رضوی گفت: با 1.4 همت از 12 همت مذکور میتوان جاده مشهد به کلات را احداث کرد! اگر قصد دارند این طرح که به گفته آنها 80 درصد آن تکمیل شده، انجام دهند؛ وای بهحال آنها اگر این طرح تکمیل و این 12 همت مصرف شود ولی پروژه انتقال آب با شکست مواجه شود؛ یعنی یکسال بعد بگویند آبی نیامده و 12 همت پول بیت المال هدر رفته است در حالی که میتوان با این بودجه در برخی از زیرساختهای تخصصی مشهد و کلات تحول ایجاد کند. 12 همت سر پروژهای درحال هزنیه شدن است که تقریباً همه متخصصین معتقدند به نتیجه نمیرسد؛ اگر ما گفتیم متوقف شود منظور توقف کامل نبوده و منظور تا پایان بازنگری و بررسی نظرات نخبگان مخالف طرح و جمعبندی درست برای پایان طرح است.