پنجشنبه 24 آبان 1403
Search
دبیر کمیته آب و محیط زیست خانه هم‌افزایی انرژی و آب:

چالش‌های کشت فراسرزمینی: نگرانى‌هاى حقابه ایران و عدم حمایت دولت

چهلمین جلسه دبیرخانه شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی استان در سال جاری برای جمع بندی نهایی راهکارهای ارائه شده پیرامون الزامات #کشت_فراسرزمینی در کشور افغانستان برای ارائه در جلسه اصلی شورای گفت‌و‌گوی خراسان رضوی روز گذشته برگزار شد.

نجمه رضا زاده دبیر کمیته آب و محیط زیست خانه هم‌افزایی انرژی و آب در این نشست پیرامون چالش‌های پیشبرد کشت فراسرزمینی گفت: موانع متعددی بر سر راه توسعه کشت فراسرزمینی وجود دارد چه در بخش دولتی و چه در بخش خصوصی؛ یکی از چالش‌های بخش دولتی در زمینۀ کشت فراسرزمینی در کشور افغانستان مسئله حقابه‌های ایران در آن کشور است. دولت نگران تضییع حقابه ایران در عوض انجام کشت فراسرزمینی است که این مسئله موجب عدم حمایت کافی دولت‌ از کشت فراسرزمینی در کشور افغانستان شده است.

رضازاده در رابطه با تبعات عدم حمایت کافی و قاطع دولت افزود: این مسئله موجب شده تا طرح پیشرفت چشمگیری نداشته باشد. همچنین از سوی دیگر بخش خصوصی و مردم نیز از طرح حمایت نمی کنند، زیرا باور به مسئله کم‌آبی یا به بیان بهتر بی‌آبی هنوز به شکل بنیادین درآنها شکل نگرفته است.

جلسه چهلم شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی

وی افزود: تا زمانی که یارانه‌های حوزه انرژی و آب به‌درستی هدفمند نشوند لزومی برای سرمایه‌گذاری در زمینه کشت و زرع در کشور افغانستان که هزینه انرژی و آب گران‌تری نیز دارد، احساس نمی‌شود و بخش خصوصی و بخش دولتی از این طرح حمایت لازم را انجام نمی‌دهند و به گمان من تا زمان اتمام همه منابع آبی و ایجاد هرج و مرج در کشور فهم اهمیت حرکت به سوی این دست اقدامات ایجاد نخواهد شد.

منطق شکل گیری طرح کشت فراسرزمینی در سرتاسر دنیا، برطرف کردن مشکل کم آبی کشور مبدأ است. در روند کشت فراسرزمینی محصولات کشاورزی آب‌بَری که تولید آن در داخل کشور به‌دلیل مصرف بیش از حد آب به صرفه نیست در یک کشور دیگر کشت و تولید و محصول نهایی برای مصرف به داخل کشور منتقل می‌شود.

آنچه در ادامه می‌خوانید...