شنبه 4 اسفند 1403
Search

بررسی ریشه‌های بحران کشف در حاشیه گردهمایی بررسی پیش‌نویس سند ساماندهی رودخانه کشف رود

بررسی ریشه‌های بحران کشف در حاشیه گردهمایی بررسی پیش‌نویس سند ساماندهی رودخانه کشف رود

توجهات خوبی به رودخانه کشف رود معطوف شد

حسین اسماعیلیان مدیرعامل آبفای مشهد با تأکید بر اهمیت حراست از رودخانه کشف رود گفت: عوامل متعددی باعث شده تا این رودخانه با تهدیدات مختلف بهداشتی، زیست محیطی و تصرفات در حریم رودخانه مواجه شود؛ در چند سال گذشته توجهات خوبی به رودخانه کشف رود جلب شده و سازمان‌های مختلف در قالب کارگروه‌های متعددی در کنار یکدیگر قرار گرفتند تا با همکاری یکدیگر بتوانند برای رفع چالش‌های زیست‌محیطی و بهداشتی حوزه کشف رود اقدامات موثرتری را انجام دهند.

هدف ما جلب مشارکت همه دغدغه‌مندان کشف رود است

محمدرضا فلفلانی مدیرعامل خانه هم‌افزایی انرژی و آب با تشریح اقدامات این سمن در زمینه احیا و ساماندهی رودخانه کشف رود گفت: دو سال است که خانه هم‌افزایی نسبت به تدارک و تأسیس کارگروه تخصصی ساماندهی و احیای کشف رود ذیل کمیته آب و محیط زیست اقدام کرده است؛ ما در این فضا جلب مشارکت و مشاوره تمام ذی‌نفعان را در دستور کار قرار دادیم و سعی کردیم از تمام صاحب‌نظران، دغدغه‌مندان و فعالان محیط زیست استان دعوت کنیم تا در جلسات حضور داشته باشند تا بستری برای ساماندهی کشف رود فراهم کنیم.

گزارش ویدئویی رسانه فارس از گردهمایی تحلیل و بررسی پیش‌نویس سند ساماندهی رودخانه کشف رود

مهم‌ترین چالش: ورود فاضلاب‌های شهری به کشف رود

رمضان روحانی دبیر کارگروه ساماندهی و احیای کشف رود خانه هم‌افزایی انرژی و آب با اشاره به احصای 30 چالش کشف رود در بستر این کارگروه گفت: مهم‌ترین چالشی که در بین 30 چالش کنونی به آن رسیده‌ایم، ورود فاضلاب‌های شهری به کشف رود است؛ بخشی از این فاضلاب‌ها به‌دلیل اجرا نشدن 15 درصد باقی‌ماندۀ طرح اگو در مشهد است، این مسئله باعث شده که فاضلاب‌های مناطق 3، 4 و 5 شهر مشهد وارد کانال‌های انتقال‌ آب‌های سطحی و سپس پهنۀ کشف رود شوند.

روزانه 200 هزار لیتر فاضلاب مازاد به کشف رود تزریق می‌شود

روحانی افزود: تصفیه‌خانه‌های مشهد بر مبنای تصفیه 300 هزار مترمکعب فاضلاب در شبانه‌روز طراحی شده‌اند، در حالی که میزان فاضلاب تولیدی در مشهد در حدود 500 هزار مترمکعب در شبانه روز است و میزان 200 هزار مترمکعب فاضلاب مازاد وارد کشف رود می‌شود.

در جمع‌آوری، انتقال و تصفیه فاضلاب غفت صورت گرفته است

کامران داوری رئیس پژوهشکده آب و محیط زیست دانشگاه فردوسی مشهد ضمن اشاره به ریشه اصلی بحران کشف رود گفت: علت اصلی پدید آمدن بحران کشف‌رود غفلت صورت گرفته در جمع‌آوری، انتقال و تصفیه فاضلاب بوده است. در اساسنامه ابفاهای کشور جمع‌آوری و دفع بهداشتی فاضلاب درج شده است؛ اگر جمع‌آوری فاضلاب صورت می‌پذیرد باید دفع بهداشتی آن نیز انجام شود در غیر این صورت نباید جمع‌آوری شود و اگر وارد چاه‌های جذبی در داخل زمین شود خسارت کمتری ایجاد می‌کند چرا که جاری‌سازی آن در سطح موجب خساراتی نظیر کشت سبزی و دیگر محصولات می‌شود.

علتِ غفلت، کمبود منابع مالی در احداث تصفیه‌خانه بوده است

داوری افزود: این کوتاهی به دلیل کمبود منابع مالی صورت گرفته است و شرکت‌های آب و فاضلاب انتظار داشته‌اند که بودجه لازم برای تأسیس تصفیه‌خانه‌ها از محل پول‌های ملی تأمین شود حال آنکه برای جمع‌آوری فاضلاب پروژه‌های داخلی با منابع مالی حاصل از پول مردم داشته‌‌اند. پروژه‌های جمع‌آوری با سرعت پیشرفت کردند ولی تصفیه‌خانه‌ها به اندازه کافی قدرت تصفیه نداشتند.

آنچه در ادامه می‌خوانید...